Kartta
Image default
Business / Business Services

3d printen hoe makkelijk is dat

3d-printen is iets wat de laatste jaren steeds vaker gedaan wordt. Het is een techniek waar je objecten mee kunt maken. Deze objecten moet je eerst op je computer tekenen waarna je ze met een 3d printer kunt printen. Dit kunnen de meest uiteenlopende objecten zijn.

Om iets in 3d te kunnen printen heb je naast de  3d-printer filament nodig. Filament is een soort van inkt maar dan voor een 3d printer. Filament is een soort opgerold draad dat op rollen verkrijgbaar is. De meest voorkomende afmetingen zijn 1,75 millimeter en 2,85 millimeter.

Deze filamenten zijn in alle soorten, maten en kleuren te verkrijgen. Zo zijn er filamenten van glas, glaskleurig, wood (dit zijn houtkleurige filamenten), ABS, PVA en Nilon en nog vele anderen. Afhankelijk van de materialen kun je ze combineren en er zo leuke voorwerpen maken.

Als materialen niet op elkaar passen kan een tussenlaagje van een ander materiaal de oplossing zijn. Dit tussenlaagje houdt dan beide materialen die uit zichzelf niet aan elkaar bleven bij elkaar, waardoor het mogelijk blijft om te maken wat je wilde maken.

Verder bestaan er materialen zoals PVA die oplosbaar zijn in water. Met dit materiaal kunnen hele ingewikkelde objecten gemaakt worden. Ook kun je hier holle objecten mee maken, door dit materiaal wel mee te printen en dit aan het eind met water te verwijderen.

Tijdens het printen wordt het filament gesmolten en wordt het object laagje voor laagje opgebouwd. Op deze manier kunnen je de meest ingewikkelde objecten maken.

De tijd die het duurt om een print te maken kan wel tegenvallen. Het kan uren en soms dagen kosten om te printen, de prints te laten afkoelen, te schoonblazen en af te schuren. Echter zijn de laatste stappen nog lang niet gezet. In lijn met de snelle vorderingen zullen de tijd van het afkoelen en de andere moeilijkheden over een aantal jaar waarschijnlijk geen probleem meer zijn.

https://www.3dfilament.supplies/