Kartta
Image default
Business / Business Services

De voordelen van een warmtepomp

 

Een warmtepomp kan super voordelig uitpakken, zeker in de lange termijn is een warmtepomp bijna altijd goedkoper dan andere installaties zoals de cv ketel. Omdat de installatiekosten van de warmtepomp nou eenmaal hoog zijn duurt het echter wel een tijdje voordat dit geld terugverdient kan worden. Hier onder worden een aantal voordelen van de warmtepomp genoemd ten opzichte van de CV ketel.

 

Verbranding

Een van de belangrijkste, misschien wel het voornaamste voordeel van de warmtepomp is dat hij niet werkt op verbranding. Traditionelere vormen van verwarming zoals de CV ketel werken op verbranding. Ze verbranden gas om water te verwarmen en gebruiken dit water om via radiatoren de ruimte te verwarmen. De verwarming is niet heel efficiënt, in andere woorden; er gaat veel warmte verloren bij het verbranden en deze warmte is allemaal verspilde energie. Zelfs bij een zogenaamde hoog rendement ketel wordt er veel meer energie verspild dan bij een warmtepomp. Het voordeel van de warmtepomp is hier tweevoudig; enerzijds zijn de kosten van operatie beperkt. Anderzijds is de warmtepomp, omdat er geen verbranding plaatsvindt en dus minder CO2 vrijkomt, beter voor het milieu.

 

Verkoeling

Een ander groot voordeel van de waterpomp is dat hij ook om te draaien is. Wanneer de warmtebron kouder is dan de te verwarmen ruimte kan de warmtepomp namelijk gebruikt worden om de ruimte te verkoelen! Dit bespaart niet alleen de energie van een verkoeling apparaat maar maakt het aanschaffen van bijvoorbeeld een airco in sommige gevallen compleet overbodig. Let wel op, dit geldt niet in elk geval. Om hier achter te komen moeten allerlei complexe berekeningen worden gedaan die het best over te laten zijn aan een expert.

 

Installatiekosten

Een nadeel van de warmtepomp is dat de installatiekosten vrij hoog zijn. Dit nadeel wordt echter geneutraliseerd door het feit dat een warmtepomp zichzelf over de loop van de jaren altijd terugverdient. Zowel de kosten van onderhoud als de kosten van gebruik zijn namelijk lager dan die van traditionele vormen van verwarming.