Kartta
Image default
Business / Business Services

Het vergelijken van een zadeldak en plat dak

Er zijn meerdere soorten daken. Daarbij zijn er ook van iedere dakvorm weer meerdere varianten. In dit artikel zullen we de zadeldaken en platte daken toelichten. Er wordt aandacht besteedt aan kenmerken, voordelen en geschikte dakbedekkingen.

 

Kenmerken

Een van de populairste soort daken is een zadeldak. Zadeldaken passen bij veel verschillende bouwstijlen. In de meest eenvoudige vorm bestaat een zadeldak uit een combinatie van twee dakvlakken die samen een omgekeerde V vormen.  Een plat dak bestaat uit één horizontaal dakvlak. Er is vaak sprake van een kleine hellingshoek die ervoor zorgt dat de afwatering vlot verloopt.

 

Voordelen

Een zadeldak is windbestendig en zorgt voor een goede afvoer van het hemelwater. Een plat dak ziet er erg strak en stijlvol uit. Het is ongevoelig voor wind en het is eenvoudig te plaatsen, terwijl een zadeldak extra leefruimte kan creëren door het dak steil te maken.

Een extra voordeel is dat er op een plat dak eenvoudig zonnepanelen en zonneboilers geplaatst kunnen worden.

 

Mogelijke dakbedekkingen

Een zadeldak kan bedenkt worden met klassieke dakpannen. Er kan gedacht worden aan gebakken kleidakpannen, tegel- of betonpannen. Een zadeldak kan je ook met leien bekleden. Wanneer je voor leien kiest heb je de keuze voor kunst- of natuurleien. Bovendien bestaan er ook nog metalen dakpanplaten. Wat je ook nog kan doen is het bedekken van je zadeldak met riet. Riet geeft een unieke uitstraling aan je woning.

 

Een plat dak wordt vaak bekleedt met EPDM (synthetisch rubber) of bitumen (roofing). Deze materialen zijn beide erg sterk en soepel. Ze hebben ook een lange levensduur. EPDM en bitumen zijn onderhoudsvrij en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding. Dakbeheer gaat hier eenvoudig. Je kan een plat dak ook bekleden met PVC. PVC is beschikbaar in vele kleuren. Het dakdekkersbedrijf zal zich aanpassen naar jouw wensen.

 

http://economy.nl