Kartta
Image default
Business / Business Services

Hoe onderhoud je kunststof kozijnen?

Een van de kenmerken van kunststof kozijnen is dat ze niet onderhoudsgevoelig zijn en lang mee gaan zonder er naar om te kijken. Het regelmatig overschilderen en controleren van invloeden van het weer is geen noodzaak zoals bij hout wel het geval is. Toch zijn er een aantal punten van aandacht, zoals het schoonmaken van het kunststof.

 

In sommige gevallen kunnen oudere kunststof kozijnen er wat groezelig uitzien en kunnen er schimmels of meeldauw op het oppervlak ontstaan. Dit komt doordat er op de lange termijn vuil en vocht in de kunststof kozijnen kan trekken. In deze gevallen zijn er weinig opties die je kunststof kozijnen weer terugbrengt naar de oorspronkelijke afwerking. Het is daarom belangrijk om regelmatig de kunststof kozijnen schoon te maken.

Schoonmaakmiddelen

Het belangrijkste om te onthouden is om nooit schurende schoonmaakmiddelen of schuursponzen te gebruiken. De schurende eigenschappen van deze middelen kunnen krassen in de kunststof veroorzaken. Kunststof krast sneller dan je denkt, en eventuele krassen kunnen niet meer worden verwijderd.

 

Als je kunststof kozijnen iets van hun glans hebben verloren, zijn er enkele gespecialiseerde producten die kunnen worden gebruikt om de glans terug te brengen. Je vindt deze producten bij de grotere supermarkt of de bouwmarkt. Over het algemeen voldoet warm water met een standaard schoonmaakmiddel bij het reinigen en onderhouden van de kunststof kozijnen. Vermijd wel altijd bijtende stoffen zoals spiritus en chloor.

Groene aanslag op de kunststof kozijnen

Het kan zijn dat er na verloop van tijd een groene aanslag op de kozijnen ontstaat. Dit komt door de natuurlijke aanwezigheid van bepaalde bacteriën in regen- en grondwater. Als een kunststof kozijn lange tijd niet is schoongemaakt ontstaat er een groene aanslag. Als deze wordt verwijderd is dat geen probleem, maar na een langere tijd kan de aanslag in de kunststof trekken en is het verwijderen van de groene laag lastiger.

Kozijnwax en kunststof kozijnen

Een specifieke wax zoals kozijnwax zorgt ervoor dat je kunststof kozijnen beter beschermd worden tegen weersinvloeden en vuil. Het vuil hecht zich minder makkelijk aan het oppervlakte door het gebruik van deze wax. Ook boenwas of autowas voldoen in deze gevallen. Door het gebruik van deze soorten wax heb je op de lange termijn minder onderhoud aan je kozijnen.

Onderhoud van scharnieren

Ook de scharnieren hebben af en toe een klein beetje olie nodig om goed te blijven functioneren. Als de ramen piepen bij het openen of als je merkt dat er frictie zit bij het scharnier tijdens het openen kan een klein beetje olie in de scharnieren een optie zijn. Je zult snel merken dat de ramen weer soepel en geruisloos openen en sluiten.

Kunststof kozijnen laten schoonmaken

De glazenwasser is gespecialiseerd in het grondig reinigen van ramen, maar kan ook de kozijnen onderhouden. Vooral bij ramen en kozijnen die zich op een hoger gelegen verdieping bevinden kan dit een uitkomst zijn. Het kan zijn dat de glazenwasser een extra bedrag vraagt voor het reinigen van de kozijnen.

 

https://www.schipperkozijnen.nl/kozijnen/kunststof-kozijnen