Kartta
Image default
Business / Business Services

Internetboekhouden

Het zou erg mooi zijn als u op elk gewenste moment uit uw boekhouding de actuele cijfers kunt oproepen met boekhoud software. Zoals de verkopen van de afgelopen tijd, het vooraard verkoop, inzicht in je winst en omzet etc. Vaak zijn er extra boekhoud software programma’s nodig en moet de hulp van een accountant er aan te pas komen om al je relevante gegevens eruit te halen. U kunt ook niet op elk gewenste moment u financiële cijfers te voor schijn halen. Online boekhouden oftewel internet boekhouden als web service wordt gezien als de oplossing voor veel van deze problemen. Je krijgt hiermee meer informatie en het is allemaal meer overzichtelijk. Internetboekhouden is sneller en je kunt er overal gebruik van maken als u maar een computer heeft met internet.  De ouderwetse manier van geautomatiseerd boekhouden is de aanschaf een computer, de aanschaf en installatie van dat boekhoudpakket en vervolgens het dagelijks gebruik maken van het boekhoudpakket. Maar je moet daarnaast ook enige systeembeheer gebeuren. Er wordt vaak een back-up gemaakt en incidenteel wordt een nieuwe boekhoudprogramma geïnstalleerd.

Wat is nu internetboekhouden in vergelijking met wat hierboven genoemde ouderwetse manier van geautomatiseerd boekhouden? Internetboekhouden verdeeld de bovenstaande taken over twee partijen en voegt nog wat enkele taken erbij. Je koopt of installeert een boekhoudprogramma op de computer en verricht systeembeheer( het installeren van nieuwe programma’s en back-ups maken). De klant koopt nog steeds een computer en installeert ook software(waaronder een browser met de nodige hulprogramma’s) en werkt dan via internet met het boekhoudprogramma van de leveranciers. De data wordt dan door de leverancier opgeslagen. Bij internetboekhouden worden er meer taken aan de leverancier uitbesteed in tegenstelling met de ouderwetste manier van boekhouden. De zijn ook soms dan wat hoger daardoor. De hogere kosten vallen nauwelijks op door de variaties in prijzen van de boekhoudpakketten. Wel is vast te stellen  dat de klasse van gratis boekhoudpakketten geen pedant heeft bij internetboekhouden, er moet altijd betaald worden. Het ligt er ook aan waar je meer gebruik van gaat maken, welke onderdelen je gebruikt en hoe meer er gebruik wordt gemaakt van die onderdelen, dit bepaalt uiteindelijk je kosten die je moet betalen.

Gebruiksvriendelijkheid

In functionaliteit lijkt internetboekhouden wel wat achter te lopen op de klassieke boekhoudpakketten. Iets anders gezegd, internetboekhouden kan iets minder. Dat betekent dus dat bij een uitgebreid pakket van eisen en wensen internetboekhouden geen rol zal spelen. Datzelfde geldt min of meer voor de gebruiksvriendelijkheid. De huidige generatie internetboekhouden is beduidend basale dan de ‘gelikte’ boekhoudpakketten op uw eigen PC. Echter, steeds meer faciliteiten komen beschikbaar om systemen voor internetboekhouden te ontwikkelen waarvan de verschillen met de klassieke boekhoudpakketten minimaal zijn. Dat betekent dan ook dat bij de volgende generatie van systemen voor internetboekhouden die verschillen in grote lijnen verdwenen zullen zijn. Het is wel verstandig om met internetboekhouden te beginnen, zoals net al gezegd werd er komt steeds meer bij. Dus als je er al vroeg bij bent kun je van de veranderingen die in loop van tijd komen sneller leren en onder de knie krijgen.  Internetboekhouden zal op een gegeven moment de normale boekhoudprogramma’s voorbij streven.

http://www.offective.nl/