Kartta
Image default
Business / Business Services

Is botox wel veilig?

Een hangend ooglid, een blauwe plek of in het geval van iets teveel botox kunnen de mensen om je heen vaak niet meer zien of blij, boos of verdrietig kijkt. Ook de wel het bevroren gezicht genoemd. Dat alle risico’s bij een botoxbehandeling niet helemaal zijn uit te sluiten wisten de meesten al wel. Echter, de laatste tijd hoor je steeds meer dat botox ook invloed zou hebben op de hersenen. Recentelijk is namelijk aangetoond dat botox het inlevingsvermogen kan beïnvloeden. Moeten we hier nou echt bang van worden?

Het zit zo. Het effect dat botox op de lange termijn heeft zijn nog niet bekend. Zo is het ook niet duidelijk welk effect het heeft op de zenuwuiteinden en hersenen. Het is namelijk niet bekend waar de botox blijft als het middeltje is afgebroken. De meest voorkomende bijwerkingen van botox zijn toch wel de blauwe plek en zwelling. Tegelijkertijd zijn dit ook de meest onschuldige bijwerkingen. Ook slapeloosheid en depressie worden genoemd op de bijlsluiter van botox. ‘De meeste effecten van botox op korte termijn zijn tijdelijk en hangen samen met het werkingsmechanisme van het product’, zo valt er te lezen.

De effecten op de korte termijn zijn dus te overzien, maar de effecten op lange termijn zijn gewoon lastig vast te stellen. Want wanneer er wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan moet daar zomaar 20 jaar voor worden uitgetrokken. In die 20 jaar hebben ook allerlei andere factoren, zoals roken, sporten, eten, veel invloed dus zijn de effecten van botox nog altijd moeilijk in te schatten. Moet je dan bang zijn wanneer je een botox lippen of botox hoofdpijn behandeling laat doen? Nee, het is wel zeker dat je er niet ernstig ziek van wordt en je zal er ook niet dood aan gaan. Net als alle medische toepassingen zit er altijd wel een risico aan, maar in de minimale doseringen waarin botox normaal gesproken wordt gebruikt kun je zeggen dat botox redelijk veilig is.

http://faceland.nl