Kartta
Image default
Business / Business Services

Kerststress

Uit onderzoek is gebleken dat mensen in december, zo rond de kerstdagen, de meeste stress in het jaar ervaren. Jammer eigenlijk, want we hebben geen werk en hebben tijd om gezellige dingen met de mensen in ons leven waar we het meest van houden te doen. Er zijn 3 dingen die het vervelendste zijn om te doen:

Niet alleen moet er een spectaculair diner op tafel komen, 2 dagen achter elkaar. Veel mensen besluiten ook nog eens een kerstbrunch te maken. Dit kost allemaal heel veel tijd en de druk is hoog; er mag niks mislukken. Dit is dus een grote stressfactor.

We zien met Kerst vaak mensen die we anders niet zoveel zien. Dit is voor sommigen erg positief, omdat zij een leuke familie hebben die ze erg hebben gemist. Anderen kunnen zich niet zo gelukkig prijzen. Zij hebben familie die  hen niet accepteert, nare opmerkingen maakt of gewoonweg xenofobisch is. Dit is dan ook wel weer stressvol.

Alsof dit hierboven allemaal nog niet genoeg is, zijn er ook nog rituelen die bij de kerst horen. Zoals bijvoorbeeld het gaan naar de kerstmis op kerstavond of in de ochtend op eerste kerstdag. Als je niet meer gelovig bent, maar wel naar deze missen gaat, kom je wellicht mensen tegen die je liever had willen vermijden. Daarnaast is een kerstboom kopen ook een hoge stressfactor. Een kerstboom bestellen is veel uitzoek en pas werk. En dan moet je het nog optuigen ook. Het enige wat voor geen stress zorgt, is het kopen van een kant en klare kerstboom.

Dit is dus best veel. Geen wonder dat mensen zo gestrest raken. De beste tip die ik je kan geven, is dat je om hulp moet vragen als je het nodig hebt. Het hele bijzondere aan kerst is dat iedereen bij elkaar is en iedereen elkaar helpt.

https://www.xmasdeco.nl/