Kartta
Image default
Business / Business Services

Manuscripten laten controleren en redigeren

Aanstormend talent

Er gaat zo veel tijd en werk in zitten, in zo’n manuscript. Na maanden schrijven en herschrijven lever je eigenlijk op een bepaalde manier en stukje van je ziel in bij een uitgeverij. En dan gaan ze dat nog beoordelen ook! Het is helaas de harde werkelijkheid van de uitgeverijwereld. Potentiële romans en boeken worden beoordeeld op basis van het manuscript. Wordt je manuscript door de uitgeverij goed bevonden, dan belandt je boek in de schappen. En anders? Tsja, op naar de volgende uitgeverij dan maar. Het kan zeker voor aanstormend talent ontmoedigend zijn als een manuscript keer op keer wordt afgewezen. Maar hoe zorg je nou dat de kans dat je boek uitgegeven gaat worden zo groot mogelijk is?

 

Net en verzorgd

Uiteraard is het op de eerste plaats belangrijk dat de inhoud van het manuscript uniek, onderhoudend en kwalitatief is. Met een flutverhaal kom je er niet. Ten tweede is het belangrijker dan je denkt om een verzorgd en net manuscript in te leveren. J.K. Rowling is bij twaalf verschillende uitgeverijen afgewezen voordat haar Harry Potter uitgegeven werd en Harry Potter is zeker geen flutverhaal. Dit kwam omdat ze haar manuscript handgeschreven had ingeleverd en daardoor maakte het een slordige indruk. Ons advies is dus duidelijk: zorg dat je manuscript er optimaal uit ziet en zo goed mogelijk voor de dag komt. Tenzij je een kalligrafist bent, zeggen wij dus: typen! Bovendien is een digitaal document veel makkelijker mee te nemen en kun je het dan bij meerdere uitgeverijen tegelijk neerleggen. En dan hebben we het nog niet eens over de tijdsbesparing.

Spel- en typefouten

Wat misschien nog wel erger is dan hanenpoten in je manuscript, zijn spel- en typefouten. Het maakt een onverzorgde en slordige indruk als er typefouten te vinden zijn in je verhaal. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag met een rode pen om je tekst na te kijken, maar wij bevelen eigenlijk een tekstcorrectiebureau aan. Laat eens een taalexpert van correctiebureau Scriptium je manuscript nakijken. Zij bieden naast de gewone taalcontrole bovendien een structuur en/of inhoudscontrole. Feedback van een taalspecialist is natuurlijk altijd gewenst. We hebben contact gehad met Scriptium en zodoende hebben we bevonden dat ze voor ieder manuscript wel iets te bieden hebben. Zelfs handgeschreven manuscripten kunnen er nagekeken worden. Je kunt gewoon contact opnemen met het bureau en in samenspraak afspraken maken over hoe en wat je gecorrigeerd wil hebben. Zo zorg je dat jouw manuscript er picobello uitziet voordat het op het bureau van de uitgeverij belandt.  

https://www.scriptium.nl/manuscript-controleren/