Kartta
Image default
Business / Business Services

Zijn Google reviews echt te vertrouwen?

Google besteedt al enige tijd meer en meer aandacht aan lokaal zoeken. Volgens Xovi bevat elke 5e zoekopdracht nu een lokale verwijzing (bijv. tandarts Den Haag). Om de gebruikers hier te ontmoeten is Google My Business enige tijd geleden in samenwerking met Google Maps opgericht en wordt regelmatig bijgewerkt, geoptimaliseerd en ontwikkeld. Elke onderneming kan en moet beschikken over een Google My Business entry, volledig in te vullen en up-to-date te houden. Ze laten zien hoe belangrijk Google de lokale zoekopdracht en dus ook Google My Business is, door ondertussen de Google My Business inzendingen van Google My Business weer te geven VOORDAT de normale Google-zoekopdracht wordt uitgevoerd. De Google-ratings worden hier in de vorm van sterren weergegeven.

Hoe belangrijk zijn nu eigenlijk de reviews van Google?

De relevantie van de reviews kan vanuit verschillende invalshoeken worden beoordeeld. Hier hebben we het standpunt van de gebruiker, de eerste indruk en de invloed van de sterren en de beoordelingsteksten. Aan de andere kant is er de invloed op de Google-ranking.

Invloed van de Google reviews op het gedrag van de gebruiker

Zoals hierboven uitgelegd, genieten de Google My Business inzendingen een zekere bekendheid met betrekking tot de plaatsing in de lokale zoekopdracht. Het betekent echter niet dat gebruikers direct op hun eigen invoer klikken.

Volgens een studie van searchengineland.com heeft 88% van de internetgebruikers al online reviews gelezen, 35% leest ze zelfs regelmatig. Slechts 12% zegt nog geen recensies te hebben gelezen. Bovendien zegt 85% van de internetgebruikers dat ze vertrouwen hebben in online beoordelingen en deze zelfs laten beïnvloeden. Zowel positief als negatief (bron: brightlocal.com).

Bovendien is er, zoals reeds vermeld, de “eyecatcher”-functie van de sterren. Afgezien van de Google Maps kaart is het resultaat van een lokale zoekopdracht relatief eenvoudig en kleurloos. Als er 5 oranje sterren knipperen, worden ze direct opgemerkt.

Toch moet je oppassen dat je je niet ergert aan negatieve beoordelingen. Volgens een studie van eKomi verkopen producten met een 4,5-sterren waardering 3 keer beter dan producten met een 5-sterren waardering. Veel mensen betwijfelen de Google reviews nu vaker en zijn bang voor valse beoordelingen. Negatieve reviews in het eindresultaat zorgen dus voor meer vertrouwen.

Hebben ratings invloed op de ranking?

Google-ratings hebben een aanzienlijke invloed op de lokale zoekmachine optimalisatie en dus op de lokale rangschikking. Tenminste op de ranglijst van de Google My Business inzending. En zeker niet te weinig.

Inzendingen, die positief en regelmatig worden beoordeeld, bevallen uiteraard de klanten. Natuurlijk moeten er ook bedrijven worden gevonden die de klanten graag willen hebben. Google wil immers zijn gebruikers tevredenstellen en hen laten zien waar ze naar op zoek zijn. Het is dan ook logisch dat inzendingen met goede en veel Google reviews bij voorkeur worden behandeld of dat hun rangschikking erdoor wordt beïnvloed.